TUDTAD, HOGY MENNYI VEGYSZER KÁROSÍTJA AZ EGÉSZSÉGED?

Mosatlan zsíros edények a konyhában. Sáros, olajos ruhák a szennyes kosárban. A garázs padlóján folyó fekete olaj. Mosás, mosogatás, sütő tisztítása, autó olajcsere és szélvédőmosó feltöltése mind-mind olyan feladat, amit a legtöbben otthon végeznek. Azonban ezek a mindennapi munkák számos egészségügyi kockázattal járhatnak, ha nem vagyunk kellően körültekintőek. Talán Te is észrevetted már, hogy a legtöbb otthoni munkában használt vegyszer tartalmaz valamilyen egészségre káros alkotóelemet.

vegyszer

Egyébként tudod, hogy

MIK AZOK A VEGYSZEREK?

Minden élő és nem élő dologban megtalálhatóak a Földön. A legtöbb természetesen előfordul a környezetünkben, megtalálható a levegőben, vízben, élelmiszerekben és természetesen az otthonainkban is. Néhány vegyi anyag szintetikus, mások pedig bizonyos kémiai eljárások melléktermékei.

Néhányat az életminőségünk javítására használunk és a legtöbb nem is káros a környezetre vagy az emberre nézve. Azonban akad bőven olyan vegyi anyag, amelynek lenyelése, de akár belélegzése is halálos lehet.

És szerinted

MENNYIRE MÉRGEZŐEK A VEGYSZEREK?

A termék toxicitási szintje attól függ, hogy milyen koncentrációban van jelen benne az ártalmas vegyszer. Azonban az otthonunkban tárolt vegyszerek száma is egyre növekszik. A Környezetvédelmi Hatóság megköveteli, hogy a tisztítószerek gyártói feltüntessék milyen vegyszereket tartalmaz a termék. Azonban a hangsúlyt, inkább arra kellene helyezni, hogy ezek a vegyszerek milyen hatással vannak az egészségünkre és a környezetünkre. A toxikológusok folyamatosan végzik a kutatásokat, hiszen a mai napig nem vagyunk tisztában bizonyos vegyszerek mellékhatásával.

Eltetted a gumikesztyűt? Szerintem még ne tedd!

Lássuk, hány féle vegyszert találunk az otthonunkban és ezeknek milyen hatása lehet ránk nézve?!

GARÁZS

vegyszer - autoszerelo

A Fagyálló fő összetevője az etilén-glikol. Belélegzése még nem veszélyes, de lenyelése, már súlyos egészségügyi kockázatokkal jár és halállal is végződhet. Ha napi szinten használod az autót, akkor biztosan cserélned kellet már olajat. A használt Motorolaj már a használatából eredendően magnézium, réz, cink és egyéb nehézfémeket is tartalmaz. Ideg- és vesekárosodást okozhatnak, és egyes kutatások szerint még a rák kialakulásában is közrejátszik. Van még egy termék, amivel az autós társadalom biztosan találkozott már. Ez az Akkumulátor. A mai termékek márt teljesen zártak, csak az akkumulátor sérülése után juthat ki kén-sav vagy az ólom a környezetbe. A sav erősen maró hatású, az ólom bőrrel érintkezve közvetlen nem vált ki erős reakciót, de por formájában belélegezve már igen veszélyes.

+1 tipp: Ha már cserélni kell az akkumulátort, érdemes olyan webshopból vásárolni, ahol használt akkut le is adhatjuk, ezzel is csökkentve az ökológiai lábnyomunkat.

vegyszer-festék

Ami nem az autóhoz tartozik, de szinte biztosan megtalálható a garázsodban, az a Festék. Van Víz és Olaj alapú. A víz alapú talán a legkevésbé káros vegyszer.

Itt állj meg egy pillanatra!

vegyszer-italok

Képzeld el ahogy hazaérsz munkából, kicsit fáradtan szomjasan, majd benyitsz a garázsba. Megkeresed a 10 literes festékes vödröt… felnyitod és elkezded vedelni 🙂

Kicsit abszurd a kép, de a víz alapú festék, csak nagy mennyiségű lenyelés esetén okoz problémát. Olaj alapú festékeknél, már kicsit más a helyzet. A festékgőz belégzése fejfájást, émelygést, szédülést és fáradtságot okozhat.

Mosókonyha

vegyszer-mosoda

Mosószereket három nagy kategóriába sorolhatjuk: kationos, anionos, nemionos. A kationos mosószerek a leginkább toxikusak és lenyelés esetén émelygést, hányást, sokkot, görcsöket és kómát okozhatnak. A nemionos tisztítószerek kevésbé toxikusak, de irritálhatják a bőrt és a szemeket. A mosószerek mellet biztosan van pár Általános rendeltetésű tisztítószer is. Számos „általános célú” tisztítószer van a piacon. Ezek a termékek általában tartalmaznak tisztítószereket, zsírtalanító szereket, oldószereket és/vagy fertőtlenítőszereket. Az alkalmazott összetevőktől függően az általános tisztítószerek irritálhatják a bőrt, a szemet, az orrot és a torkot. Lenyelve ártalmas lehet mind az emberek, mind az állatok számára.

És ha már ruha mosás, akkor Fehérítőt is biztosan használtál már. A háztartási fehérítő a kémiai nátrium-hipokloritot 0,7-1,25 százalékos koncentrációban tartalmazza. A lenyelés nyelőcső-sérülést, gyomorfekélyt, hosszan tartó émelygést és hányást okozhat. Ha van otthon házi kedvenc, akkor Bolha és kullancs riasztó is megtalálható az otthonodban. Sok bolha és kullancs kezelő termék tartalmaz olyan peszticideket, amelyek fejfájást, szédülést, rángatózást és émelygést okozhatnak. És hát a jó öreg Rovarölők. Az inszekticidek tartalmazzák ugyanazokat a peszticideket, amelyek a bolha és a kullancs kezelések között találhatók. A permetrin mellett a rovarölő szerekben általánosan megtalálható egyéb peszticid vegyi anyagok a diazinon, a propoxur és a Klórpirifosz. Ezek a vegyi anyagok fejfájást, szédülést, rángatózást és émelygést okozhatnak.

Konyha

vegyszer-tabletta

Mosogatószerek, legyen az mosogatógép vagy kézi mosásra szolgáló mosogatószer, a fő összetevője a foszfát. A gépi mosogatószerek sokkal nagyobb koncentrációban tartalmaznak vegyszert, bőrirritációt vagy égési sérülést is okozhatnak és lenyelve mérgező hatásúak. A kézi mosogatószerek enyhébbek, mint a gépi mosogatószerek. Lenyelve ártalmas lehet, de nem halálos. És ha már mosogatni kell, akkor előtte biztosan sütöttél és főztél is, amit szintén nem árt tisztán tartani.A Sütő tisztítószerek alapvető összetevője a lúg (amely nátrium-hidroxidból vagy kálium-hidroxidból áll). A lúg rendkívül maró hatású és égetheti a bőrt és a szemet. Súlyos szöveti károsodást okozhat, és lenyelve is végzetes lehet. Mindezek mellett persze, ott vannak még az Antibakteriális tisztítószerek, amelyek irritálhatják a szemet és megégethetik a bőrt valamint lenyelésük fájdalmas következményekkel jár.

vegyszer-ablak

Ami viszont nem kapcsolódik szorosan a konyhához, de mi (és szerintem te is) ott tároljuk, az az Ablak és üvegtisztítók. Alapvető összetevői ammónia és izopropanol. Ezek a termékek irritálhatják a szemet, a bőrt, az orrot és a torkot. Lenyelés esetén álmosságot, eszméletvesztést vagy halált okozhat.

Fürdőszoba

vegyszer-fürdőszoba

Ha nem is a fürdőszobádban található, de biztos, hogy annak közelében van és megtalálhatóak a WC tisztító vegyszerek. Ezek általában nátrium-hipokloritot vagy sósavat tartalmaznak. A legtöbb WC tisztítására alkalmas vegyszer nagyon irritálja a szemet és a bőrt, és lenyelés esetén égési sérüléseket okoz.

Ha ablaktalan fürdőszobád van, akkor már elképzelhető, hogy találkoztál a penésszel. A Penész eltávolító vegyszerek légzési problémákat okozhatnak, és lenyelés esetén égési sérüléseket okoznak a torokban. A Lefolyó tisztító szereknek a lúg és a kénsav a legfontosabb összetevője. A lúg a bőrre és a szemre égési sérülést okozhat, és lenyelve árt a nyelőcsőnek és a gyomornak. A kénsav irritálhatja a bőrt és a szemet, és károsíthatja a veséket, a májat és az emésztőrendszert. A lefolyó tisztítószerek lenyelve halálos kimenetelűek lehetnek.

Nappali

vegyszer-nappali

Itt bizony mindenkinek van legalább egy szőnyege vagy bútor darabja. A Szőnyeg és kárpit tisztítószerek által kibocsátott gázok, rákot és májkárosodást okozhatnak hosszútávon. Ha idősebb bútoraid vannak, akkor elképzelhető, hogy próbáltad már kicsit felújítani azokat, márpedig a Bútor polírozó vegyszerek sem a legegészségesebbek közé tartoznak. Ezek a vegyszerek irritálhatják a bőrt, a szemet, a torkot, a tüdőt és a légcsövet. Lenyelése esetén a bútorok polírozása hányingert és hányást okozhat; orvosi segítséget kell kérni. A legtöbb háztartásban itt is megtalálható a Légfrissítő. A légfrissítők formaldehidet, ásványolaj párlatokat tartalmaznak. És a legfrissebb kutatások szerint segítenek a rákos sejtek kialakulásában. Vannak szilárd állagú frissítők, ezek fogyasztása súlyos egészségügyi problémákat okozhat.

Kert, Medence

vegyszer-kert

Ide soroljuk a klór tartalmú vegyszereket (medence fertőtlenítés), valamint a rovar- és rágcsáló irtókat és egyéb gyomirtókat. Mindegyik fogyasztása egytől egyig halálos kimenetelű lehet. Bizonyos vegyszerek belégzése szorongást, viselkedési változásokat, mentális zavart okozhatnak.

Hosszú a lista, ugye?

Szóval, szeretnél a levegőbe fújni néhány szuper illatú légfrissítőt? 🙂

Szerintem ne tedd! Éppen elég nehéz feladat egészségesen élni anélkül, hogy a vásárlásod egy több órás túrává válna, mert bizony a mai termékek hátoldalán nem egy kétsoros leírás van. Egyszerűsítsd az életed és szerezz be egy bBag-et, amely vegyszer és illatanyag mentes, sőt még segít megszabadulni a baktériumoktól is!

KATT IDE ÉS RENDELD MEG SAJAT bBAG-ED!

Forrás:

https://www.medicaldaily.com/hazardous-household-products-5-chemicals-your-house-can-harm-your-health-247760

https://my.clevelandclinic.org/health/articles/11397-household-chemical-products-and-their-health-risk

https://www.ewg.org/consumer-guides#.W4-ZXc4zb4Y

https://www.beyondpesticides.org/programs/safer-choice

https://www.cdc.gov/NCEH/HSB/chemicals/default.htm