Miért van lábszagom?

Talán szeretsz futni, esetleg szereted zokni nélkül hordani a cipődet. Még az is elképzelhető, hogy egy kisebb adag gyümölcsöt benne hagytál az edzőtáskádban. Akárhogy is, mi nem ítélkezünk, mert szinte mindenkinek van olyan cipője, amit jobban tenne, ha a szabadban tárolna. A vicces tény, hogy a lábadon több verejtékmirigy van, mint bárhol máshol a testeden, ami sajnos nehezíti a lábszag elleni harcot.

A lábaid elvisznek A-ból B pontba, de a köztes út néha fájdalommal és kellemetlen szagokkal van kikövezve. Néhány ember naponta szenved a kellemetlen lábszagtól, míg mások egész életükben száraz cipővel járnak.

Mi az a lábszag?

A verejtéknek önmagában nincs szaga. A baktérium az, ami miatt szagos lesz a lábad. A probléma nem a lábad izzadása, az egy természetes emberi reakció, hanem a szellőztetés hiánya. Mindegyik lábfejen több mint 250,000 verejtékmirigy található, ami több mint 1L izzadságot termel. Akkor lesz büdös a lábad, amikor az izzadságnak nincs hová elpárolognia és a baktériumok, amik alapvetően a lábfejeden élnek, termelnek az izzadságnak köszönhetően egy savat (isovaleric sav), amely okozza a kellemetlen lábszagot. Egyéb súlyosbító tényezők közé tartozhatnak bizonyos gyógyszerek, betegségek, nem megfelelő higiénia, nem megfelelő zokni és cipő viselése

Milyen cipőt és zoknit vegyek?

labszag-cipo-zokni

Kezdjük az alapokkal. Szokták mondani, hogy a megelőzés sokkal hatékonyabb, mint az utólagos kezelés. A zokni és a cipő okozhat lábszagot, ami tovább súlyosbíthatja a helyzetet.

Zokni

A zokni viselése nagy mértékben segít a lábszag elleni harcban, de csak akkor, ha megfelelő nedvszívó képességgel rendelkezik. Könnyen cserélhetőek, egy nap akár több pár zoknit is elfogyaszthatunk anélkül, hogy különösebb energia- és időráfordítást igényelne.

Cipő

A talpbetét és a cipő anyaga sem mindegy. Minél jobban lélegzik a cipő, annál jobban tud párologni a nedvesség. Ha rossz minőségű műanyag cipőt használunk, akkor a nedvesség megáll a cipőben és gyakorlatilag abban ázik a lábad egész nap, ami tökéletes feltétele a lábszag kialakulásának.

Váltó cipő és zokni

Ahogy már korábban említettük a zokninál, egy nap akár többet is elfogyaszthatsz. Ugyanez igaz a cipőre is. Szerezz be több cipőt és ha nem is olyan jó minőségűek legalább lesz idejük kiszáradni. A bBag-el ezt a folyamatot felgyorsíthatod, így nem kell napokat várnod, hogy kiszáradjon a cipőd. Ettől függetlenül is érdemes rendszeresen forgatni az éppen használandó cipőket és rendszeresen karban tartani azokat.

A cipőnek van egy olyan része amely elég nagy mennyiségű nedvességet szív el. Ez a talpbetét. Ha több cipőt nem is mindenképp szerezz be több talpbetét, ezzel ugyanis nagyban segítheted a lábszag megelőzését.

Lábszag kezelése

labszag-kezelese

Bemutatunk néhány otthoni tippet, hogyan kell természetes módon kezelni a lábszagot, ha már lekéstünk a megelőzésről. Természetesen vannak vegyszerek és sprayk, de nem szeretnénk ezek használatára biztatni, a legtöbb amúgy is csak elfedi a szagokat és nem kezeli az okokat.

Szódabikarbóna

Egy ütésre két legyet, dezodor és szagsemlegesítő hatású is egyben. Ugye azt már tudjuk, hogy a baktériumoknak köszönhetően sav keletkezik, ami a lábszag tünetét okozza. A savas elemeket semleges állapotba hozza a szóda. Amikor a lábadon használod, akkor csökkenti a PH-t ezáltal a szagot okozó baktériumok számát is.

Literenként egy evőkanál szódabikarbónát használjunk és minden este 10-20 percig áztassuk benne a lábunkat. Ne áztasd ki a lábad, ha észrevetted, hogy elkezdett kiázni, inkább fejezd be a kezelést. Szódabikarbónából a cipőbe is lehet szórni.

Epsom Só

Az Epsom só nem a hagyományos értelemben vett só, kémiai neve magnézium-szulfát. Nevét az angliai Epsom településről kapta. Nagyon régóta használják, a kerttől egészen a tartósításig nagyszerű eszköz és többek között a nedvességet is remekül szívja.

A lábszag eltüntetésére is tökéletes, egy sófürdő megnyugtatja a fájó lábakat és szagtalanítja azokat. Keverjünk össze két teáskanál Epsom sót egy adag vízben, amelyben a lábunk kényelmesen elfér. Áztassuk a lábunkat 10-15 percig lefekvés előtt, majd töröld szárazra a lábaidat. Aznap estére ne vegyél fel zoknit.

Fekete tea

Estére nem ajánlott meginni az élénkítő hatása miatt, de a teában lévő tanninsav segít eltüntetni a lábszagot okozó baktériumokat. Továbbá segít a pórusok elzárásában, ezzel is csökkentve a verejték mennyiségét, amely a baktériumokat táplálja.

Forralj fel egy liter vizet és tegyél bele 2-3 filter fekete teát, ha kellő mértékben kiáztak a filterek akkor öntsd fel hideg vízzel, hogy ne égesd meg a lábadat. Mielőtt beletennéd a lábad érdemes alaposan megmosni és szárazra törölni a lábfejed. Naponta 15-20 percig legalább egy héten keresztül áztasd benne a lábad.

Lábszag orvosi kezelése

Néha minden erőfeszítésünk ellenére sem tudunk megszabadulni a lábszagtól. Rengeteg frusztrációt és kényelmetlen helyzetet tud okozni a kellemetlen lábszag. Ha már minden otthoni trükköt kipróbáltál, akkor eljött az ideje, hogy szakemberhez fordulj.

Az egyik kezelési lehetőség az Iontophoresis. A kezelés során enyhe elektromos árammal ingerlik a bőr felületét a vízen keresztül, ezzel csökkentve az izzadás gyakoriságát és mértékét. A másik lehetőség a botulinum toxin injekció, vagyis a Botox. Közvetlen a lábfejbe fecskendezve a hatása 3-4 hónapig tart, azonban elég fájdalmas eljárás. A Botoxot a túlzott lábfej izzadás esetén is ajánlják a szakorvosok.

Cipő kezelése

cipo-kezeles

Ha már rendszeresen kezeljük a lábszagunkat, akkor ne feledkezzünk meg arról a tárgyról sem, amiben a nap legnagyobb részében időzik a lábfejed. Korábban beszéltünk már a cipő minőségének fontosságáról, azonban ha nagyon izzadós a lábfejed, akkor elkerülhetetlen, hogy a talpbetét esetleg a cipő többi része is nedves legyen.

Fontos, hogy cipőd mindig száraz legyen amikor felveszed. A nyári melegben és a téli fűtés szezonban ez nem különösebben jelent kihívást, hiszen órák alatt megszáradnak a nedves anyagok. Ha több cipőd is van és egy cipőt csak egyszer veszel fel a héten akkor még inkább biztosabb lehetsz a megfelelő száradásban.

Azonban tavasszal és ősszel, még több cipővel is nehéz művelet tud lenni a szárítás. Ilyenkor sokat tud segíteni egy nedvszívó eszköz, mint amilyen a bBag is. A 75g-os bBag-ből egy csomagban két darab van, így cipő páronként tökéletesen használható. Segít szagtalanítani és elszívja a nedvességet. Akkor is ajánlom a használatát, ha több cipőd van. A nehezebben száradó cipőknek segíti a száradást és mindezt vegyszer és illatanyag mentesen. Vedd meg a 75g-os bBag-et, hogy a lábad száraz és kellemes illatú maradjon.

KATT IDE ÉS RENDELD MEG SAJÁT bBAG-ED!